KEF LS60 Wireless

KEF fyller 60 år, og det feires med et av deres mest avanserte produkt noen sinne!

KEF LS60 Wireless er på en side et par aktive høyttalere. Ikke noe nytt ved det, det har vi hatt i mange år uten store overskrifter. På den andre siden, så er KEF sine aktive høyttalere et fyrtårn for hvor langt man har kommet i utvikling av HiFi i forhold til størrelse og pris. I LS60 Wireless får du et komplett ferdig stereoanlegg, som kun trenger å kobles til stikkontakten for å være klar til å spille musikk med den høyeste kvalitet.

Innebygget i høyttalerne, som ikke måler mer enn 109cm i høyden og 13cm i bredden, er det forsterkere på 700w pr stk, og de innganger og utganger man trenger til moderne bruk. En analog inngang for f.eks platespiller, og noen digitale, bla HDMI ARC for TV-lyd. Innebygget i systemet er også streaming fra de aller fleste tjenester, slik at du er klar til å spille favorittmusikken din, eller se favorittfilmen din, kort tid etter oppkobling.

En av de store forbedringene som KEF tar med seg til bordet når det kommer til aktive høyttalere, er deres UniQ med META. KEF mener den beste lyden er den som kommer fra ett punkt, og de har i over 25 år nå brukt deres variant av et koaksialelement som de kaller UniQ. Her sitter diskanten i senter av mellomtonen, slik at all lyd brer ut seg fra ett felles punkt. Typiske fordeler med dette er et svært godt stereoperspektiv med enormt fokus, hvor du nærmest kan sitte med laserpeker og peke ut hvor i lydbildet de forskjellige instrumentene kommer fra.

LS60 Wireless har et 12. generasjons UniQ element, som er deres siste og mest avanserte versjon hittil. På baksiden av dette elementet har de plassert en nyvinning de kaller Metaabsorbsjonsmateriale. Dette er en skikkelig munnfull å uttale, men det er virkelig noe som gir et løft i lyden. Alle høyttalerelementer spiller lyden fremover mot lytteren, men siden Newtons 3. lov fortsatt gjelder, så vil også elementet spille tilsvarende lyd bakover.

De fleste høyttalerkonstruksjoner «fanger» denne lyden i et kabinett, og legger inn demping for å prøve å absorbere den, men som regel vil en del av energien fra elementet inni kabinettet sprette rundt, og til slutt treffe elementet igjen.
Dette blander seg med lyden elementet spiller fremover og gir en forvrengning som reduserer kvaliteten på lyden. En måte å redusere denne forvrengingen, er å ha et mye større kabinett, med masse demping, som skal absorbere denne energien. Det medfører ofte et stort kompromiss på design, og man får en del andre utfordringer også.

KEF sitt Metaabsorbsjonsmateriale løser alle disse problemene med en nyvinning som ser ut som en liten labyrint. Denne plasseres på baksiden av magneten, og når lyden treffer denne, så går energien inn i mange forskjellige kanaler som til slutt absorberer og eliminerer all energi. Det hele er ikke mer enn ca 1cm tykk, så plassbesparelsen er enorm og gir store muligheter for å konstruere løsninger som tar mindre plass.

 

Med 99% av alle frekvenser over 600hz eliminert, så er resultatet en lyd som er slående ren og fokusert, proppfull av detaljer.

Det er fort gjort å snakke seg bort med slike smådetaljer som META, men det er nettopp slike smådetaljer som gjør KEF så unik og ledende. Alt handler om å oppnå så god lyd som mulig, med fokus på teknologi og utvikling.

LS60 Wireless er også en veldig kompakt høyttaler, som slekter veldig på sine storebrødre i flaggskipene Blade og Blade 2, som også er fullveis punktkildehøyttalere. LS60 Wireless blir til sammenligning mye mindre og lettplassert, samt med aktiv drift trenger man heller ikke alt av tradisjonelle forsterkere som typisk hører med på referanselyd. Alt er innebygget i høyttalerne, og man trenger egentlig kun strøm.

HøyttalerKef